Информация

Нови публикации всеки вторник, четвъртък и събота

неделя, 24 януари 2016 г.

Kак да се науча да свиря на китара

Упражнения за техника

Ден 2 

        Здравей, няма да губя време в излишни писания, да започваме!
Упр. 1. За тези, който не са минали през ден 1, направете го ТУК. Преди началото добре загрей, както е описано в първата част от поредицата. Целта на това упр. е да създаде умението за свирене на повече от една струна, с начаен удър надоло.


        Стартирам метронома от 40bpm ( не забравяй да отмерваш времето и с крак ).













Съвет: Свири всяка първа шеснайсетина от всяко време по- силно 
След завършване на упр. запиши достигнатите резултати.
Упр. 2. Легато
        Тук отново, всеки от примерите по една минута. Добра идея е след това, все един от тези примери да се минат хроматично през всички струни и позиции, аз ще направя така. Темпото отнове е минимума 40.
Тук е въпроса? Със ефект или чиста китара, през усилвател или акустично? Това си е лично твое решение! Добре е да се пробва всеки вариант. Но най-добре, поне китарата да е включена в усилвател или в компютър ( как да включа китара към компютър? Гледай ТУК)

Упр. 3.  Гами
        Предният път разгледах До мажор. Нека да усложним малко нещата.
        Всеки пример е До мажор ( хех ясно е :) ), на различни места по грифа, с различна пръстовка. Не съм писал пръстите за всяка една. Ако имаш нужда от това, пиши ми! Представил съм Гр.Форми само възходящо, но трябва да се свирят след това и низходящо т.е. UP/DOWN. Всеки един от примерите се свири първо с използването на Model 1-2-3-4 в различни темпа, стартирайки от 40. След което се преминава към М5 ( последователно Up/Down) като съм посочил само осмина ноти в примера, но трябва да се изсвирва и с останалите нотни трайности, както в М1-2-3-4. Всяка една от тези грифови форми може да се премества по грига, като първият тое о основен т.е. Ако започнеш пример б) от пето прагче, това ще е ...... ? Ре мажор ( D major )
        Да започваме! Всеки пример се свири с всеки модел, тръгвайки от посоченото място ( ДО) и завършвайки октава по-високо. Пример б) ( втория ) започва от До на трето прагче на пета струна ( възходящо и низходящо, многократно ), след което същата пръстовка се използва от 4-то прагче. Съшото нещо от 4-то прагче и така до 15-то.
        Това упр. може да ти отнеме доста време, но научиш ли всички тези грифови форми, живота ти ще е по-красив .. ХАХАХАХХА ( не майтап ), ще знаеш почти всички мажорни грифови форми!
        Метроном = 40  


Запиши свойте резултати - темпо, научени гами, използвани модели, отделено време!

Упр. 4. Акорди
        Ще използвам акордите дадени в предния урок. За момента ще добавя само няколко упр. стях... мааалко повече :) използвай метроном. След като ти стане лесно, опитаи сам да направиш свое упр. с акорди или песен.




        За разлика от първия път, няма да свърша до тук. Ако си стигнал до тук и си изсвирил всичко е крайно време да се започне историята и с песните. Защо да свириш часове упражнения и след това, направената техника да седи в застой? Коя песен? Това вече е въпрос на личен вкус! Ако има песен, която искаш да изсвириш и ти трябва помощ с радост бих помогнал. Направил съм видео урок на песента на Metallica - Enter Sandman, ако имаш желание да я научиш гледай ТУК.
Приятно свирене на всички:)




Няма коментари:

Публикуване на коментар