Информация

Нови публикации всеки вторник, четвъртък и събота

четвъртък, 28 януари 2016 г.

Basic Blues Guitar #1 / Как да свиря Блус ?


Blues, музикален жанр с огромно влиние върху всеки слушател, не е възможно да свириш на китара и да не си се запознал с този стил.
В поредица от публикации ще те запозная с този невероятен жанр.
Няма да губя време, нека да започваме!
Чуй аудио урока който съм подготвил за теб!


В музиката блуса може да означава много неща, но той е и специфична песенна форма. Формата на блуса като музикален жанр използва 12 тактова форма. Тези 12 такта са изпълнени с комбинация от акорди, с определена функция. Под функция трябва да разбираме точното теоретично значение, а именнто I, IV, V ( T, S, D или D7 ). Времевата комбинация от тези функции създава познатия саунд на блуса. Съществуват безкрайни комбинации от тези три дункции. Нека разгледаме основните. 




Блусът използва три основни ( I IV V) акорда, във всяка тоналност, в примера също можем да обозначим тези акорди с T-S-D ( тоника, субдоминанта и доминанта). Това са основните функции на акордите. Ако изпозлваме До мажор в този пример, акордите които участват са C - F - G. Или казано по просто : първия тон от До мажор, четвъртия и петия. 



Блус хармония в функции
Блус хармония в акорди

Това е основни вариант на блуса, естествено акордите и функцийте се могат да бъдат променяни. Главното, което трябва да научиш са точно тези фунции. Естествено от първи поглед, всичко това изглежда сложно. Лесен метод за научаване на функциите няма, но мога да ти предложа следния вариант. Представи си че всеки тон от до мажор е число - 1-2-3-4-5-6-7-1. Всяко число е определена функция. Извири няколко пъти гамата до мажор, пръвите пъти казвай числа, а следващите, тоновите имена. Това важи за всяка тоналност. След като направиш това, свири само 1-4-5 степени ( до, фа, сол - I IV V ). Предполагам, че след около 20-30мин. ще си запомнил всичко. 
Блуса е основа за много стилове, включително рока и метъла. Много " модерни" поп песни също се възползват от превидната му простота, но и много забравят какво точно лежи в основата му, а именно чувството. Движещата сила на блуса е емоцията. Простотата на този стил позволява невероятно себеизразяване. 
В следващи публикации ще разгледам варианти на основната схема. Ще разгледаме и методите за солиране върху блус хармонията.




Няма коментари:

Публикуване на коментар